İstanbul’un en büyük sanayi sitelerinin bulunduğu İkitelli’deki fabrikasından Türkiye’nin dört bir yanına metal işleme hizmeti veren Ceylazer, sahip olduğu son teknoloji makine parkuru ile birçok firmaya kaliteli çözümler üretmeyi sürdürüyor. Alanında uzman çalışan kadrosuyla dijital ortamda tasarladığınız, elde etmek istediğiniz ürünü hayata geçirebilen Ceylazer’in müşterileri arasına siz de bugün itibariyle dahil olabilirsiniz.

Bunun için tek yapmanız gereken firmamızın web sitesindeki “Bize ulaşın” veya “Fiyat teklifi” formlarından birini doldurmak. İletişim bilgilerinizi bıraktığınız takdirde müşteri temsilcimiz size mesai saatleri içerisinde ulaşacak ve sektörün en uygun rakamlarını tarafınıza iletecektir. Firma olarak faaliyet alanını “Metal işleme” üzerine odaklayan Ceylazer’in müşterilerine sunmaya devam ettiği hizmet gamında lazer kesim, CNC büküm, makas kesme ve kaynaklı imalat bulunmaktadır.

lazer-kesim-nedir.jpg

Eğer siz de İkitelli civarında bir lazer kesim firması arayışındaysanız tercihinizi mutlaka Ceylazer’den yana kullanmanızı öneriyoruz. Bunun tek sebebi firmanın yeni nesil lazer kesim makineleri veya uygun maliyetli çözümler üretmesi değil elbette. Referansları arasında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin oluşu, kalite kontrollerine tam riayete dişi, yüksek isabetli lazer kesim yapması ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışması gibi avantajlar Ceylazer’i rakiplerine karşı tercih sebebi haline getiren diğer avantajları arasında yer alıyor.

Lazer Kesim Nedir?

Modern üretim teknikleri sayesinde özellikle sert ve kalın ham maddeler üzerinde geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha isabetli kesimler yapabilmek mümkün. Bundan bir 20 sene kadar önce kullanılan tekniklerle bugünün yenilikçi lazer kesim teknolojisi arasında dağlar kadar fark var. Birçok sektörde kullanılan, çeşitli materyaller üzerinde gayet iyi sonuç veren lazer kesim uygun maliyetli olmasıyla da öne çıkıyor.

Lazer kesim isminden de anlaşılacağı üzere yüksek enerjili lazer ışınını yoğunlaştırıp bir materyal üzerine yansıtmak şeklinde uygulanan bir üretim tekniğidir. Sanayi tipi kesim yöntemleri arasında en çok tercih edilen metot olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde bu teknoloji o kadar çok yaygınlaşmıştır ki, ev tipi küçük boyutlu lazer kesim makinelerinin bile hayatımıza girdiğini söyleyebiliriz. Fiziksel özellikleri her ne olursa olsun akla gelebilecek birbirinden bağımsız birçok farklı malzemede lazer kesim işlemi yapılabilir.

Lazer ışınları iki yönlü sürekli ve atım şeklinde plaka halindeki malzemeler üzerinde uygulanabilir. Sürekli lazer kesimde ışın aralıksız olarak sürekli bir şekilde maddeye yansıtılır. Atım şeklindeki yöntemde de lazer ışını kısa aralıklarla ham maddeye uygulanır. Atımların sık aralıklarla uygulanması ışının yüksek enerji yoğunluğuna ulaşmasını sağlar.

Lazer Kesimi Kim İcat Etti?

Şaşırtıcı gelebilir ancak lazer kesim yönteminin icadı 1960’lara kadar dayanıyor. İlk kez 1960 yılında Theodore Maiman tarafından geliştirilen bu teknolojinin gerçek anlamda pratikte kullanılması, pırlantalar üzerinde delikler açmak için 1965 yılında görülmüştür.

Çok başarılı sonuç verdiği fark edilince başka uygulamalarda da bu yöntem tercih edilmiştir. 1970’lere gelindiğinde uzay ve havacılık sektöründe çokça kullanılan titanyum malzemesinin kesilmesi için en çok tercih edilen yöntem olarak lazer kesim karşımıza çıkar.

Lazer Kesim Teknolojisinin Gelişimi

Hayatımıza girdiği 1960 yılından bu yana geçen süre zarfında diğer birçok teknoloji gibi bu yöntem de hayli ilerleme kat etti. 1963 yılında Elias Snitzer ilk fiber lazer konseptini hayata geçirdi. Ancak teknolojinin tam olarak oturması ve günlük hayatta karşımıza çıkan malzemelerde de kullanılması 20 sene kadar sürdü. Bell Labs isimli şirket için çalışan Kumar Patel ise 1964 yılında CO2 lazer olarak adlandırdığımız karbondioksit lazeri icat etti. Aralıksız çalışma yeteneğine sahip bu lazer hızla popülerlik kazandı ve ardından gelecek yeni geliştirmelerin fitilini ateşledi.

Günümüzde ise lazer kesim makineleri CNC olarak kısaltabileceğimiz bilgisayar destekli kontrol mekanizmalarına sahiptir. Kesim yapılacak koordinatlar bilgisayar yardımıyla sisteme girilir ve kesim işlemi en az insan müdahalesiyle gerçekleştirilir. Bu da daha düşük fire oranı ve hatanın ortaya çıkmasını sağlar.

Lazer Kesim Nasıl Yapılır?

Modern lazer kesim makineleri farklı üreticiler tarafından imal ediliyor olsa da çalışma mantıkları genel oranda standarttır. Ceylazer bünyesindeki CNC lazer kesim makineleri için konuşacak olursak, ideal bir lazer kesim süreci aşağıdaki adımlar tamamlanarak gerçekleştirilir.

G kodunun tanımlanması

Lazer kesim makinesinin çalıştırılması, operatörün G kodu olarak tanımlanan kod parçacığını sisteme yüklemesiyle başlar. Tahmin edebileceğiniz üzere bu kodlar sayesinde makineye kesimin hangi koordinatlar aralığında gerçekleştirileceği bilgisi iletilmiş olur.

Lazer ışınının oluşturulması

Makine çalışmaya başladıktan sonra lazer rezonatörü ışık hüzmesi oluşturmaya başlayacaktır. Lazerin ortaya çıkması süreci ise makinenin türüne göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda lazer ışınının rengi de farklı olabilir. Mesela CO2 lazerleri söz konusu olduğunda lazer jeneratörü kızılötesi ışığı emer ve ışın insan gözüyle görülebilir bir hal alır.

Lazerin yönlendirilmesi

Bir yönlendirme sistemi yardımıyla oluşturulan lazer ışını odaklama sistemine aktarılır. Burada da genellikle aynalar kullanılır. Bazı makinelerde ışık büküm sistemleri de olur ve bunlarla lazer odaklanma bölgesine yönlendirilir.

Lazer odaklaması

Lazer ışınının uygulama alanını genişletmek ve güçlenmesini sağlamak için odaklanma sistemlerinden faydalanılır. Lazer odaklanma başlığı ve bir de odaklanma lensi bu noktada kullanılır. Lazerin dağılmış bir hüzme değil de sabit bir ışın şeklinde yüzeye uygulanması gerekir çünkü. Bir nozül yardımıyla odaklanan lazer ışını yüzeye uygulanmaya böylece hazır hale getirilir.

Malzeme kesimi

Metal, ahşap ve cam gibi birçok farklı materyal üzerinde lazer kesim işlemi yapılabilir. Lazer odaklaması sağlandıktan sonra kesim işlemi başlatılır. Madde ne kadar kalın ve dayanıklı ise lazer ışınına maruz kalma süresi aynı doğrultuda artacaktır. Lazer ışını uygulandığı malzemeyi eritecek kadar uzun süre uygulandıktan sonra kesim işlemi gerçekleşmiş olur.

Kesim başlığı hareketi

İlk adımda yer alan G kodlarını hatırlarsınız. Bu koordinatlar üzerinde kesim yapmak için mekanik bir sistem gücüyle lazer başlığı hareket ettirilir. Her bir iş özelinde bu hareketin hızı ayrı ayrı ayarlanır. Makineler özellikle ince plakalarda çok hızlı hareket etme yeteneğine sahiptir.

lazer-kesim-ikitelli.jpg

İkitelli Lazer Kesim

Oldukça yenilikçi bir teknoloji olan ve idealinizdeki işlenmiş metal parçayı elde etmenizi sağlayan lazer kesim ile siz de pürüzsüz çıktılar elde edebilirsiniz. Üstelik sadece metal değil, pleksi ve ahşabın yanı sıra cam gibi farklı malzemelerde de lazer kesim işlemi uygulanabilir. Bu işlem hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenleri mutlaka Ceylazer’le irtibat kurmaya davet ediyoruz.

Uzman operatörler tarafından yapılmadığı müddetçe lazer kesimden çok iyi sonuçlar elde edebilmek pek mümkün olmuyor. Her biri tecrübeli ve uzun yıllardır lazer kesim alanında çalışan operatörleri bünyesinde çalıştıran Ceylazer, idealinizdeki parçayı üretmek için size hizmet vermeye hazırdır. Ceylazer’le çalışarak hayli pahalı olan lazer kesim makinesini satın alma maliyetinden kaçınabilmeniz de mümkün üstelik. Fason olarak İkitelli bölgesinde lazer kesim hizmeti alabileceğiniz en güvenilir, kurumsal ve uzun vadeli çalışma ortağınız olarak siz de Ceylazer’i gözünüz kapalı tercih edebilirsiniz.

Lazer kesim ve diğer metal işleme hizmetlerine dair aklınıza gelen her türlü soru için bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz fiyat teklifi de talep edebilirsiniz.